Luomua jolla on juuret
Harsomeri
Punajuurta

Viljely

Porkkanaa viljellään tilallamme noin 18 hehtaarin alalla ja vuosittainen tuotantomäärä vaihtelee kesästä riippuen reilusta puolesta miljoonasta lähes miljoonaan kiloon. Muita viljelykasveja ovat mm. palsternakka, punajuuri, ruis, rehunurmet ja viherlannoitusnurmet.

Porkkanan lannoitus perustuu pääosin viherlannoitukseen maustettuna luomuhyväksytyillä hivenlannoitteilla. Porkkanan viljelykierrossa käytetään myös savimineraalia ja luomuhyväksyttyä maanparannusainetta, biotiittia. Viherlannoituksessa porkkanaa edeltävinä vuosina kasvavien typensitojakasvien maahan muokattu sato antaa kasvuvoiman porkkanalle kasvattaen samalla maan humuspitoisuutta. Lajikevalinnalla pyrimme siihen, että porkkanat olisivat hyvänmakuisia ja varastossa hyvin säilyviä.

Luomuporkkanan viljely vaatii paljon työtä. Porkkana kylvetään useassa erässä touko-kesäkuun aikana kitkentä- ja hoitotöiden porrastamiseksi. Rikkakasvit liekitetään ennen porkkanan taimettumista, jonka jälkeen koko ala katetaan harsolla porkkanantaimien suojaamiseksi tuholaisilta. Kun taimet ovat riittävän suuria, harsot poistetaan, rivivälit harataan koneellisesti ja porkkanarivit kitketään. Noin kuukauden ajan Lietlahden porkkanapelloilla ahkeroi 15 – 20 näppäräsormista kitkijää.

Koko kasvukauden jatkuvien hoitotoimien jälkeen ensimmäiset porkkanat nostetaan myyntiin elokuun lopulla. Talviporkkanoiden nosto varastoon alkaa syyskuun kolmannella viikolla jatkuen noin kuukauden ajan lokakuun puoleenväliin saakka.

Viljelijäverkosto

Haukivuorelaisten tilojen välillä tehdään tiivistä yhteistyötä. Luomutiloilla peltojen vaihdolla voidaan tehostaa viljelykiertoa ja auttaa tuholaisten ja kasvitautien hallinnassa. Tuotteiden varastointia ja pakkausta on keskitetty yhteisiin tiloihin sekä työvoimaa voidaan työllistää yhdessä tarpeiden mukaan. Lisäksi karjatiloilla syntyvää lantaa jalostetaan yhteisesti perustetussa BioHauki- biokaasulaitoksessa. Yhteistyön lomassa opimme toisiltamme ja ideoimme uutta. Viljelijäverkoston yhteistyökumppaneita ovat mm: