Pakkaamo8
Pakkaamo7
Pakkaamo5
Pakkaamo10
Pakkaamo4

Pakkaamo

Kesän tuottamaa satoa kauppakunnostetaan pakkaamolla elokuun lopulta aina seuraavaan kevääseen saakka. Sadon määrästä, talven menekistä ja varastoinnin onnistumisesta riippuu mihin saakka luomuporkkanaa varastoissa riittää.

Kylmävarastoissa kuution laatikoissa säilytetyt porkkanat pestään ensin puhtaalla vedellä. Sen jälkeen porkkanat lajitellaan sekä koon että ulkoisen laadun perusteella. Tasalaatuiset oikeaan kokoluokkaan kuuluvat porkkanat pakataan 1 kg:n Pirkka Luomuporkkana-pusseihin ja 1 kg:n sekä 500 gramman Suvituore Paavon luomuporkkana-pusseihin. Ylisuuret ja muotovirheelliset porkkanat esikäsitellään luomujalosteiden raaka-aineeksi. Näistä porkkanoista mm. Lieksan Laatuherkut Oy valmistaa suosittua ja monikäyttöistä Pirkka Luomuporkkanasosetta.

Koska porkkanaa syödään ympäri vuoden, oman varastosadon loputtua pakkaamme keskusliikkeille Espanjassa viljeltyä sertifioitua luomuporkkanaa toukokuusta heinäkuun alkuun saakka. Espanjan pusseissa alkuperämaa on selkeästi merkitty ja pakkauskoko 750 g.

Sopimusviljelijät  

Hujalan tila

Hanna ja Seppo Kaakko

Hujalan tila, Kuhmoinen 

Hujalan tila on vanha ja siellä on viljelty maata jo 1500-luvulta asti. Seppo Kaakko on aloittanut viljelijänä Hujalassa vuonna 1984. Luomuporkkanan viljely ja yhteistyö Lietlahden tilan kanssa on alkanut vuonna 1998. Hujalan luomutilan Facebook-sivut: https://www.facebook.com/hujalanluomutila/ 

Juhannusmäen tila

Ritva ja Timo Piltonen

Juhannusmäen tila, Rautalampi

Juhannusmäen tilalla on viljelty maata 1800-luvun loppupuolelta asti. Timo Piltonen on toiminut viljelijänä tilalla vuodesta 1992 ja yhteistyö Lietlahden tilan kanssa on alkanut vuonna 2005.

Vanha-Rauhamäen tila

Sampsa Peltola ja Emma Kaakko

Vanha-Rauhamäen tila, Kuhmoinen

Sukupolvenvaihdos on tehty Vanha-Rauhamäen tilalla vuonna 2018. Luomuun siirtymistä on valmisteltu vuodesta 2015 ja ensimmäiset luomuporkkanat on kylvetty 2018. Vanha-Rauhamäen tilalla harjoitetaan luomuviljelyn lisäksi myös metsätaloutta. Emma suorittaa agronomin opintoja Helsingin yliopistossa ja Sampsa on konetekniikan insinööri.

Jäljitettävyys 

Jokaisen porkkanapussin sulkijaan tulostuu eräkohtainen tunnistenumero pakkaamisen yhteydessä. Numero muodostuu juoksevasta erätunnisteesta sekä viljelijäkohtaisesta numerosta (3 viimeistä numeroa):

  • 700 Paavo Pulkkinen,
  • 701 Hanna ja Seppo Kaakko,
  • 702 Ritva ja Timo Piltonen,
  • 703 Sampsa Peltola ja Emma Kaakko.

Espanjan luomuporkkanan tuottajat: