Tuotteet

Tilamme tuotteet myydään ja markkinoidaan Suomen keskusliikkeille, tukuille ja jalostajille Tuoreverkko Oy:n kautta. Espanjalaiset luomuporkkanat pakataan Lietlahdessa Pirkka – ja Espasol -tuotemerkeille.
Suvituore Paavon luomuporkkana 1 kg löytyy S-kauppojen valikoimissa, Pirkka luomuporkkana 1 kg ja Suvituore Paavon luomuporkkana 500 g löytyvät K-kauppojen hyllyiltä.

Pirkka, luomuporkkana


Pirkka, espanjalainen luomuporkkana

Suvituore Paavon luomuporkkana, 500g

Espasol, espanjalainen luomuporkkana

 

Pakkaamo8
Pakkaamo7
Pakkaamo5
Pakkaamo10
Pakkaamo4

Pakkaamo

Kesän tuottamaa satoa kauppakunnostetaan pakkaamolla elokuun lopulta aina seuraavaan kevääseen saakka. Sadon määrästä, talven menekistä ja varastoinnin onnistumisesta riippuu mihin saakka luomuporkkanaa varastoissa riittää.

Kylmävarastoissa kuution laatikoissa säilytetyt porkkanat pestään ensin puhtaalla vedellä. Sen jälkeen porkkanat lajitellaan sekä koon että ulkoisen laadun perusteella. Tasalaatuiset oikeaan kokoluokkaan kuuluvat porkkanat pakataan 1 kg:n Pirkka Luomuporkkana-pusseihin ja 1 kg:n sekä 500 gramman Suvituore Paavon luomuporkkana-pusseihin. Ylisuuret ja muotovirheelliset porkkanat esikäsitellään luomujalosteiden raaka-aineeksi. Näistä porkkanoista mm. Lieksan Laatuherkut Oy valmistaa  suosittua ja monikäyttöistä Pirkka Luomuporkkanasosetta.

Koska porkkanaa syödään ympäri vuoden, oman varastosadon loputtua pakkaamme keskusliikkeille Espanjassa viljeltyä sertifioitua luomuporkkanaa toukokuusta heinäkuun alkuun saakka. Espanjan pusseissa alkuperämaa on selkeästi merkitty ja pakkauskoko 750 g.

Sopimusviljelijät  

Hujalan tila

Hanna ja Seppo Kaakko

Hujalan tila, Kuhmoinen 

Hujalan tila on vanha ja siellä on viljelty maata jo 1500-luvulta asti. Seppo Kaakko on aloittanut viljelijänä Hujalassa vuonna 1984. Luomuporkkanan viljely ja yhteistyö Lietlahden tilan kanssa on alkanut vuonna 1998. Hujalan luomutilan Facebook-sivut: https://www.facebook.com/hujalanluomutila/ 

Juhannusmäen tila

Ritva ja Timo Piltonen

Juhannusmäen tila, Rautalampi

Juhannusmäen tilalla on viljelty maata 1800-luvun loppupuolelta asti. Timo Piltonen on toiminut viljelijänä tilalla vuodesta 1992 ja yhteistyö Lietlahden tilan kanssa on alkanut vuonna 2005.

Vanha-Rauhamäen tila

Sampsa Peltola ja Emma Kaakko

Vanha-Rauhamäen tila, Kuhmoinen

Sukupolvenvaihdos on tehty Vanha-Rauhamäen tilalla vuonna 2018. Luomuun siirtymistä on valmisteltu vuodesta 2015 ja ensimmäiset luomuporkkanat on kylvetty 2018. Vanha-Rauhamäen tilalla harjoitetaan luomuviljelyn lisäksi myös metsätaloutta. Emma suorittaa agronomin opintoja Helsingin yliopistossa ja Sampsa on konetekniikan insinööri.

Jäljitettävyys 

Jokaisen porkkanapussin sulkijaan tulostuu eräkohtainen tunnistenumero pakkaamisen yhteydessä. Numero muodostuu juoksevasta erätunnisteesta sekä viljelijäkohtaisesta numerosta (3 viimeistä numeroa):

  • 700 Paavo Pulkkinen,
  • 701 Hanna ja Seppo Kaakko,
  • 702 Ritva ja Timo Piltonen,
  • 703 Sampsa Peltola ja Emma Kaakko.

 Espanjan luomuporkkanan tuottajat:

Luomua jolla on juuret
Harsomeri
Punajuurta

Viljely

Porkkanaa viljellään tilallamme noin 18 hehtaarin alalla ja vuosittainen tuotantomäärä vaihtelee kesästä riippuen reilusta puolesta miljoonasta lähes miljoonaan kiloon. Muita viljelykasveja ovat mm. palsternakka, punajuuri, ruis, rehunurmet ja viherlannoitusnurmet.

Porkkanan lannoitus perustuu pääosin viherlannoitukseen maustettuna luomuhyväksytyillä hivenlannoitteilla. Porkkanan viljelykierrossa käytetään myös savimineraalia ja luomuhyväksyttyä maanparannusainetta, biotiittia. Viherlannoituksessa porkkanaa edeltävinä vuosina kasvavien typensitojakasvien maahan muokattu sato antaa kasvuvoiman porkkanalle kasvattaen samalla maan humuspitoisuutta. Lajikevalinnalla pyrimme siihen, että porkkanat olisivat hyvänmakuisia ja varastossa hyvin säilyviä.

Luomuporkkanan viljely vaatii paljon työtä. Porkkana kylvetään useassa erässä touko-kesäkuun aikana kitkentä- ja hoitotöiden porrastamiseksi. Rikkakasvit liekitetään ennen porkkanan taimettumista, jonka jälkeen koko ala katetaan harsolla porkkanantaimien suojaamiseksi tuholaisilta. Kun taimet ovat riittävän suuria, harsot poistetaan, rivivälit harataan koneellisesti ja porkkanarivit kitketään. Noin kuukauden ajan Lietlahden porkkanapelloilla ahkeroi 15 – 20 näppäräsormista kitkijää.

Koko kasvukauden jatkuvien hoitotoimien jälkeen ensimmäiset porkkanat nostetaan myyntiin elokuun lopulla. Talviporkkanoiden nosto varastoon alkaa syyskuun kolmannella viikolla jatkuen noin kuukauden ajan lokakuun puoleenväliin saakka.

Viljelijäverkosto

Haukivuorelaisten tilojen välillä tehdään tiivistä yhteistyötä. Luomutiloilla peltojen vaihdolla voidaan tehostaa viljelykiertoa ja auttaa tuholaisten ja kasvitautien hallinnassa. Tuotteiden varastointia ja pakkausta on keskitetty yhteisiin tiloihin sekä työvoimaa voidaan työllistää yhdessä tarpeiden mukaan. Lisäksi karjatiloilla syntyvää lantaa jalostetaan yhteisesti perustetussa BioHauki- biokaasulaitoksessa. Yhteistyön lomassa opimme toisiltamme ja ideoimme uutta. Viljelijäverkoston yhteistyökumppaneita ovat mm:

Kitkuuporukka 2018
Harsotiimi
Kitkuuporukka

Henkilöstö

Tilan yrittäjä Paavo Pulkkinen

Paavo Pulkkinen

Paavo on toiminut tilan yrittäjänä vuodesta 1995 ja on nyt sukutilansa viljelijä seitsemännessä polvessa.

Pakkaamon henkilöstöä

Pakkaamon henkilöstö

Lietlahden pakkaamo- ja varastotiloissa työskentelee lähes ympärivuotisesti 5 – 10 työntekijää.

Kesäkauden työntekijöitä

Kesäkauden työntekijät

Kesäkaudella tila työllistää n. kuukauden ajaksi 15-20 kitkijää.

Lietlahti, ilmakuva

Historia

Lietlahden tilan paikalla on ollut asutusta ja viljelyä jo 1600-luvulla. Tilan nykyinen pihapiiri rakennuksineen ja peltoineen alkoi muotoutua 1700-luvun lopussa. Lietlahdessa vuodesta 1791 asunut majuri J.W. Meinander osti sotilasvirkatalon kruunulta vuonna 1795. Omistajaksi tultuaan Meinander rakennutti nykyisen päärakennuksen ja alkoi raivata uutta peltoa. Tilan pihapeltoja reunustavat vielä tänäkin päivänä tuolloin rakennetut kiviaidat.

Tilan nykyisen yrittäjän Paavo Pulkkisen isoisän isoisän isoisä Adam Pulkkinen osti Lietlahden puumerkillään varmennetulla kauppakirjalla vuonna 1836. Adamin pojanpojan Ruis-Paavon aika oli tilalla voimakasta viljelyn kehittymisen aikaa. Rukiin ohella tärkeä myyntituote oli tilan omassa meijerissä kirnuttu voi, jota vietiin reellä Pietariin saakka. Ruis-Paavo oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän osallistui Haukivuoren edustajana vuoden 1899 Suureen lähetystöön.

Lamavuodet 30-luvun alussa koettelivat kaupunkeja ja maaseutua ankarasti, työttömyys kasvoi ja yrityksiä kaatui. Eeron tullessa isännäksi kymmenen vuotta isoisänsä Ruis-Paavon kuoleman jälkeen, oli tila muuttunut menestyvästä lähes konkurssikypsäksi. Vuonna 1934 Lietlahti joutui pakkohuutokauppaan ja tilan osti Haukivuoren Puutavara Oy. Maakiinteistöpankki lunasti kuitenkin tilan luovuttaakseen sen edelleen valtiolle asutustarkoituksiin. Valtio myi asutustilaksi muuttuneen Lietlahden Eeron alaikäisille pojille Ollille ja Karille.

Olli alkoi ottaa vastuuta tilan hoidosta 40-luvun lopulla. Tila alkoi vähitellen päästä jaloilleen ja kunnan toinen traktori hankittiin yhdessä Lemettilän tilan kanssa vuonna 1949. Ensin omalla traktorilla ja sitten Pellonraivaus Oy:n kalustolla suoritettiin massiivinen kivenraivaustyö, jonka seurauksena pellot voitiin kylvää ja sato korjata koneellisesti. Vihannesviljely Lietlahdessa alkoi Olli Pulkkisen aloittaessa ruokasipulin viljelyn vuonna 1977. Luomuun tila lähti siirtymään Ollin ja Paavon yhteisestä päätöksestä vuonna 1994 ja vuotta myöhemmin tila siirtyi sukupolvenvaihdoksessa kokonaan Paavolle. Ensimmäinen luomuporkkanasato kahden hehtaarin viljelyalalta korjattiin vuonna 1996.