Lietlahden tilan paikalla on ollut asutusta ja viljelyä jo 1600-luvulla. Tilan nykyinen pihapiiri rakennuksineen ja peltoineen alkoi muotoutua 1700-luvun lopussa. Lietlahdessa vuodesta 1791 asunut majuri J.W. Meinander osti sotilasvirkatalon kruunulta vuonna 1795. Omistajaksi tultuaan Meinander rakennutti nykyisen päärakennuksen ja alkoi raivata uutta peltoa. Tilan pihapeltoja reunustavat vielä tänäkin päivänä tuolloin rakennetut kiviaidat.
Tilan nykyisen yrittäjän Paavo Pulkkisen isoisän isoisän isoisä Adam Pulkkinen osti Lietlahden puumerkillään varmennetulla kauppakirjalla vuonna 1836. Adamin pojanpojan Ruis-Paavon aika oli tilalla voimakasta viljelyn kehittymisen aikaa. Rukiin ohella tärkeä myyntituote oli tilan omassa meijerissä kirnuttu voi, jota vietiin reellä Pietariin saakka. Ruis-Paavo oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän osallistui Haukivuoren edustajana vuoden 1899 Suureen lähetystöön.
HISTORIA
LAMAVUODET
Lamavuodet 30-luvun alussa koettelivat kaupunkeja ja maaseutua ankarasti, työttömyys kasvoi ja yrityksiä kaatui. Eeron tullessa isännäksi kymmenen vuotta isoisänsä Ruis-Paavon kuoleman jälkeen, oli tila muuttunut menestyvästä lähes konkurssikypsäksi. Vuonna 1934 Lietlahti joutui pakkohuutokauppaan ja tilan osti Haukivuoren Puutavara Oy. Maakiinteistöpankki lunasti kuitenkin tilan luovuttaakseen sen edelleen valtiolle asutustarkoituksiin. Valtio myi asutustilaksi muuttuneen Lietlahden Eeron alaikäisille pojille Ollille ja Karille.
EDellinen sukupolvi
Olli alkoi ottaa vastuuta tilan hoidosta 40-luvun lopulla. Tila alkoi vähitellen päästä jaloilleen ja kunnan toinen traktori hankittiin yhdessä Lemettilän tilan kanssa vuonna 1949. Ensin omalla traktorilla ja sitten Pellonraivaus Oy:n kalustolla suoritettiin massiivinen kivenraivaustyö, jonka seurauksena pellot voitiin kylvää ja sato korjata koneellisesti.
VIHANNESVILJELY ALKAA
Vihannesviljely Lietlahdessa alkoi Olli Pulkkisen aloittaessa ruokasipulin viljelyn vuonna 1977. Luomuun tila lähti siirtymään Ollin ja Paavon yhteisestä päätöksestä vuonna 1994 ja vuotta myöhemmin tila siirtyi sukupolvenvaihdoksessa kokonaan Paavolle. Ensimmäinen luomuporkkanasato kahden hehtaarin viljelyalalta korjattiin vuonna 1996.